Ponieważ wszelkie słodkości uwielbiam tak samo jak kawę cappuccino ten przepis jest jednym z moich ulubionych:) Dlaczego? Ponieważ pyszny, delikatny, słodziutki wafelek przełożony jest masą kawową o delikatnym smaku, wspomnianego właśnie cappuccino.
Kilka minut na przygotowanie, kilkanaście na schłodzenie, żeby w sekundę wafelki zniknęły z talerza:) tak moi kochani tym razem miałam problem żeby zrobić zdjęcia, ponieważ co chwilkę w niewyjaśnionych okolicznościach znikały mi kolejne kawałki:)
Składniki:
- 1 opakowanie wafli (u mnie kwadratowe)
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cappuccino w proszku
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mleko, całość zagotowujemy intensywnie mieszając.
Rondelek zdejmujemy z ognia. Wsypujemy mleko w proszku, kawę cappuccino oraz kakao, składniki miksujemy na jednolitą masę.
Wafle smarujemy gęstniejącą masą układając jeden na drugim i lekko dociskając. Ostatni - wierzchni wafel pozostawiamy bez masy.
Całość obciążamy np. deseczką i odstawiamy by masa stężała.
Gotowe wafle kroimy na kawałki według własnego uznania.
SMACZNEGO!
Źródło: przepis zaczerpnięty z książki "Ciastka i ciasteczka"
Dziękuję za każdy komentarz:)
Przyznajemy się z Jasiem do kradzieży :D
OdpowiedzUsuń