poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasteczka francuskie


No dobra, macie ochotę na coś słodkiego, ale chęci jakieś takie nijakie, czasu jakby mało? To mam dla Was coś idealnego. Banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i ciekawie wyglądające ciasteczka z ciasta francuskiego. Potrzebujecie tylko schłodzonego ciasta francuskiego, nóż, trochę marmolady lub innego nadzienia i wałek (choć bez niego też się obejdzie).



Składniki:
  • 2 opakowania gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego 
  • dowolna marmolada lub np. krem czekoladowy 

Wykonanie:



Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy.


Foremką lub nożem wykrawamy małe prostokąty, mniej więcej jednakowej wielkości. (około 5 x 9cm).


 Połowę prostokątów nacinamy.


Na nienacięte części ciasta wykładamy wybrane nadzienie, u mnie jest to marmolada wieloowocowa. 




Składamy nasze ciasteczka: na części z nadzieniem nakładamy kawałki naciętego ciasta, po czym delikatnie zagniatamy brzegi by je połączyć.



Gotowe ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w nagrzanym do 1800C piekarniku, około 10 minut.



Z dwóch opakowań ciasta francuskiego zrobiłam 25 ciasteczek.


SMACZNEGO!


Źródło: własny pomysł



Dziękuję za każdy komentarz:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz