No dobra, macie ochotę na coś słodkiego, ale chęci jakieś takie nijakie, czasu jakby mało? To mam dla Was coś idealnego. Banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i ciekawie wyglądające ciasteczka z ciasta francuskiego. Potrzebujecie tylko schłodzonego ciasta francuskiego, nóż, trochę marmolady lub innego nadzienia i wałek (choć bez niego też się obejdzie).
Składniki:
- 2 opakowania gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego
- dowolna marmolada lub np. krem czekoladowy
Wykonanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy.
Foremką lub nożem wykrawamy małe prostokąty, mniej więcej jednakowej wielkości. (około 5 x 9cm).
Połowę prostokątów nacinamy.
Na nienacięte części ciasta wykładamy wybrane nadzienie, u mnie jest to marmolada wieloowocowa.
Składamy nasze ciasteczka: na części z nadzieniem nakładamy kawałki naciętego ciasta, po czym delikatnie zagniatamy brzegi by je połączyć.
Gotowe ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w nagrzanym do 1800C piekarniku, około 10 minut.
Z dwóch opakowań ciasta francuskiego zrobiłam 25 ciasteczek.
SMACZNEGO!
Źródło: własny pomysł
Dziękuję za każdy komentarz:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz