niedziela, 22 marca 2015

Ciasto czekoladowe


Moim zdaniem najlepsze ciasto czekoladowe na świecie:) 
W rodzinnym domu potocznie nazywaliśmy je murzynkiem, a w przepisach mamy zapisane jest jako błyskawiczne ciasto bez jaj. Faktycznie ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu, banalnie proste, a smakuje wszystkim! Po upieczeniu jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. Dodatkowo przełożenie ciasta np. powidłami śliwkowymi i polanie czekoladą wzbogaca jego smak i czyni je bardziej wyrafinowanym:)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru

Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady



 Wykonanie:



Wszystkie składniki kolejno wsypujemy lub wlewamy do miski po czym miksujemy lub mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.



I tyle, finito - masę przelewamy do prostokątnej formy (35 x 24 cm) pieczemy do tzw. suchego patyczka przez około 50 - 60 minut w temperaturze 1800C. 




Gotowe ciasto możemy po uprzednim ostudzeniu oczywiście, przełożyć powidłami śliwkowymi lub bitą śmietaną. Ja wybrałam powidła:)




Wierzch ciasta polałam roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. 









SMACZNEGO!


Źródło: przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy:)



Dziękuję za każdy komentarz:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz